Mixované pochoutky pro zdraví
Jahodové frappé
Suroviny
- 2.5 dcl mléka polotučné
- 100 g jahod
- 2 polévkové lžíce cukru (případně kopeček jahodové zmrzliny)
Postup přípravy
Vše krátce mixujeme v mixéru a sklenici ozdobíme půlkou jahody.
Sýrové tyčinky s pestem
Suroviny
- 12 plátků bílého toastového chleba bez kůrky
- 2 lžičky kremžské hořčice
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- 1/2 šálku strouhaného chutného sýru
- 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého koriandru
- kajenský
- pepř
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- rostlinný olej na smažení
Pesto
- 1 šálek čerstvých listů bazalky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 60 g piniových oříšků
- 1/2 šálku olivového oleje
- 60 g strouhaného parmezánu
Postup přípravy
Rozválejte chleba válečkem tak, aby byl co možná nejtenčí. Podle chuti smíchejte v míse hořčici, parmezán, koriandr a kajenský pepř. Směs rozdělte mezi plátky chleba a rozetřete přes půlku každého plátku. Nenatřené strany chleba potřete rozšlehaným vejcem. Všechny plátky pevně srolujte. Pomocí vejce se chleba spojí a vzniknou tak sýrové tyčinky. Naskládejte je vedle sebe na tác. Přikryjte je a vložte do chladničky. Rozehřejte olej na pánvi a tác vyjměte z chladničky. Sýrové tyčinky chvilku smažte, než po celém povrchu zezlátnou. Vyjměte je z oleje a položte na savý kuchyňský papír. Pro vytvoření pesta vložte všechny přísady do nádoby mixéru a mixujte na rychlostní stupeň 3 – Míchání, dokud není vše důkladně nasekáno a na jemno rozmixováno. Pesto podávejte se sýrovými tyčinkami.
Polévka se slaninou a sladkou kukuřicí
Suroviny
- 1 lžíce oleje
- 1 nasekaná cibule
- 4 stroužky česneku, oloupané a utřené
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kajenského koření
- 2 šálky čerstvé kukuřice
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 250 ml mléka
- 125 ml smetany
- 3 plátky slaniny, zbavené kůže a nasekané
- 2 lžíce nasekané pažitky
Postup přípravy
Rozehřejte olej ve velkém hrnci a přidejte cibuli, česnek, koriandr a kajenské koření. Za stálého míchání orestujte na mírném ohni, dokud cibule nezměkne; přidejte kukuřici, vývar a mléko. Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a přikryté vařte asi 30 minut. V oddělené pánvi opečte do křupava slaninu, ze které odsajete tuk pomocí savého kuchyňského papíru. Nechte vše vychladnout. Směs rozdělte na dvě dávky a každou dávku rozmixujte samostatně. Nastavte rychlostní stupeň 5 – Pyré a najemno rozmixujte. Nalijte polévku zpět na pánev, přidejte smetanu, slaninu a pažitku a zlehka prohřejte. Ihned podávejte.
Křupavé těstíčko na ryby
Suroviny
- 1 vejce
- 2/3 šálku vody
- 3/4 šálku mléka
- 2 lžíce octa
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- špetka soli
Postup přípravy
Vložte všechny přísady do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nechte odstát 15 minut a pak použijte jako obal pro ryby na smažení.
TIP: Množství stačí na obalení 1 kg rybího filé.
Sýrový dort
Suroviny
- 250 g balení nalámaných sladkých sušenek
- 125 g rozpuštěného másla
- 250 g měkkého smetanového sýra
- 400 g sladkého kondenzovaného mléka
- 1/2 šálku smetany
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 1/3 šálku citronové šťávy
- 1 košík malin, umytých
Postup přípravy
Vložte sušenky do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání a důkladně rozmixujte. Přidejte rozpuštěné máslo do nádoby mixéru a pokračujte v mixování, dokud není směs dobře promíchána. Rozetřete směs po dně až do stran vymazané 20 cm dortové formy. Uložte do chladu a nechte směs ztuhnout. Vložte smetanový sýr, kondenzované mléko, smetanu, citronovou kůru a šťávu do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nalijte do připravené dortové formy, přikryjte a před podáváním dejte alespoň na 24 hodin vychladit. Vložte maliny do nádoby mixéru a vytvořte pyré. Podle chuti oslaďte malinové pyré trochou cukru. Podávejte se šlehačkou a malinovým pyré.
Pina colada
Suroviny
- 2 lžíce bílého rumu
- 2 lžíce kokosového krému
- 2 lžičky cukru
- 3/4 šálku neslazené ananasové šťávy
- 10 kostek ledu
Postup přípravy
Vložte všechny přísady do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání nebo funkci drcení ledu a mixujte, dokud není vše promícháno a led rozdrcený. Ihned podávejte.
Mléčný koktejl z jahod a marakuji
Suroviny
- 1 košík jahod
- dužina ze 4 ks marakuji
- 500 ml mléka, chlazeného
- 4 kopečky zmrzliny z marakuji
- 2 lžíce jahodové polevy
Postup přípravy
Vložte jahody do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání a najemno rozmixujte. Přidejte polovinu dužiny z marakuji, mléko a dva kopečky zmrzliny. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nalijte do dvou sklenic a doplňte zbývající zmrzlinou, dužinou z marakuji a jahodovou polevou. Ihned podávejte.