Zajímavé informace k ovoci a zelenině
Ananas
Ananas původně rostl jen v Jižní Americe.
- ananas obsahuje mimo biotinu a vitamínu B 12 a E všechny vitamíny a 16 různých minerálních látek a stopových prvků
- má mimořádně vysoký obsah bromelainu – enzymu, který štěpí bílkoviny (bromelain níčí ve střevech cizopasníky, ale proniká také kůží - ananasová šťáva zesvětlí nebo i zcela odstraní pigmentové skvrny na kůži)
- ananas obsahuje 70 – 88% vody, 8 – 18% cukrů, 0,3 – 0,8% kyselin, 0,2 – 0,5% bílkovin, 0,25% minerálních látek, asi 12mg vit. C
- zlepšuje prokrvování
- snižuje krevní tlak a rozpouští usazeniny v cévách
- působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a lokální svalové křeče
Léčivé účinky ananasu:
- podporuje metabolizmus bílkovin v těle
- odvodňuje, odbourává otoky (hromadění tekutiny v tkáních)
- pomáhá při střevních poruchách a průjmech
- odstraňuje pigmentové, tzv. stařecké skvrny
- pomáhá k redukci nadváhy
Banány
- lehce stravitelné
- vhodné pro výživu dětí i pro lidi v rekonvalescenci
- jsou bohaté na sacharidy (cukry) a proto snadno a zdravě zasytí
- obsahují sodík a draslík důležité pro transport živin do všech buněk
- jsou mimořádně bohaté na vitamíny A, C a vitamíny skupiny B
Léčivé účinky banánů
- působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku
- odstraňují otoky a pomáhají snižovat tělesnou hmotnost
- zbavují organismus toxických látek
- léčí zanícené žaludeční sliznice
- snižují hladinu cholesterolu
- posilují imunitní systém
- pomáhají při poruchách spánku a uklidňují nervy
Borůvky
Pochází původně z Přední Asie a jsou zvlášť bohaté na karoten;
- obsahují tanin, třísloviny, které působí proti zánětům a hojí sliznice
- antokyan spolu s železem a vit. C příznivě ovlivňuje krvetvorbu
- regenerují zrak a zlepšují vidění při špatných světelných podmínkách
- látky z borůvek se rychle vstřebávají, omlazují a dávají životní energii
- jsou „lékem” proti stresu - účinné biolátky borůvek uklidňují nervy
Léčivé účinky borůvek
- pomáhají při průjmech a jiných střevních potížích
- snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
- působí preventivně proti infekcím a posilují imunitní systém
- chrání tělesné buňky proti volným radikálům
Grapefruity
Strom grapefruitu pochází ze Střední Ameriky;
- obsahují velké množství léčivých a ochranných účinných látek, zejm. vitamínu C
- jsou takřka ideální pro děti v období růstu
- dužina je bohatá na bioflavonoidy (až 20-ti násobně zvyšují účinnost vitamínu C)
- obsahují velké množství kyseliny listové (vitamín skupiny B nezbytný pro růst buněk)
- hořký glykosid naringin podporuje trávení
- enzymy povzbuzují látkovou výměnu
Léčivé účinky grapefruitů:
- pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách, hemeroidech
- posilují imunitní systém
- podporují produkci hormonů
- preventivně působí proti infekcím a nachlazení
- čistí střeva a stabilizují střevní flóru
- aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk
- pomáhají k redukci nadváhy
Jablka
Pravlastí jablka je střední Asie.
- téměř neobsahují bílkoviny a má málo sacharidů
- obsahují mnoho vody a malé množství mastných kyselin
- ve slupce skýtají velké bohatství vitamínů a stopových prvků
- při růstu se tvoří vysoké množství vit. C a bioflavonoidů, které brání jeho oxidaci
- obsahují až 30% pektinu
- obsahují vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky jako je olovo nebo rtuť
Léčivé účinky jablek:
- snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků
- posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
- stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy (především slabé žíly)
- mají velmi pozitivní vliv na metabolismus (látkovou výměnu) a čistí střeva
- obsahují nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo
- jablka jsou bohatá na draslík, který je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnosti svalů
Jahody
- obsahují téměř 90% vody
- jsou ideálním ovocem pro očistnou kůru
- jsou dárcem životní síly, energie a přitom výborně chutnají
- žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan
- mangan je stopový prvek zasahující do celkového metabolismu - posiluje kosti a krev, vyživuje nervy a mozek
- podporuje libido, zásobuje pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost hormonů
- koncem zrání jahody získávají antokyany, červené barvivo bohaté na karoten
- působí protizánětlivě a antibakteriálně a vážou jedovaté těžké kovy ve střevech
- pomáhají proti trávícím obtížím (plynatost a průjmy)
- jsou bohaté na kyselinu listovou (důležitá pro krvetvorbu, růst buněk), vitamín C a draslík (odvodňuje, snižuje krevní tlak)
Léčivé účinky jahod:
- zbavují střeva jedovatých látek
- zmírňují trávící potíže
- posilují imunitní systém a látkovou přeměnu
- působí krvetvorně a podporují růst buněk
- odvodňují a snižují krevní tlak
- posilují kosti, vlasy a kůži
- zvyšují sexuální touhu
Mrkev
- rané odrůdy karotky jsou kvalitnější obsahem cukrů i chutí
- celulóza chrání živiny, proto se mrkev může pěstovat po celý rok
- mrkev obsahuje betakaroten – provitamín vitamínu A (rekordní obsah - pomáhá při šerosleposti, světloplachosti a únavě očí)
- jediná mrkev obsahuje stejně vit. A jako velká tableta z lékárny
- obahuje selen (stopový prvek odvádějící z těla volné radikály)
- obsahuje vitamíny D, E, K, éterické oleje, vlákninu, mnoho glukózy, lecitin, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt
Léčivé účinky mrkve:
- chrání proti volným radikálům
- posiluje sliznice v těle
- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- zastavuje proces stárnutí a omlazuje podporuje růst vlasů a nehtů
- pečuje o hezkou pleť
- posiluje tělesnou imunitu
- zlepšuje vidění, pomáhá při šerosleposti posiluje srdce a krevní oběh
Pomeranče
Pomerančovník pochází z teplých částí Asie a jižní Číny.
- velmi bohaté na vitamin C
- podporují vitalitu, duševní svěžest a štíhlost
- aktivují žlázy
- výborná ochrana proti chřipce
- obsahují vitamíny skupiny B zejm. biotin (B7 pro kůži a vlasy)
- mají velký obsah kyseliny pantothenové (pro buněčnou energii, barevnou stálost vlasů)
- obsahují kyselinu listovou
- zhruba 50 mg. vápníku (posiluje výstavbu zubů a kostí)
- obsahuje mnoho hořčíku (pro srdce a činnost svalů)
- patří k nejlepším zdrojům selenu (antioxidant k odbourávání volných radikálů)
- i jediný pomeranč může mít velmi stimulující a energetizující účinek pro organismus
- dužina obsahuje velké množství bioflavonoidů
- pomeranč o váze 180 g obsahuje přibližně 70 mg a vitamínu C, což odpovídá celodenní dávce u průměrného člověka
Léčivé účinky pomerančů
- uvádějí do chodu látkovou přeměnu v buňkách a dodávají životní energii
- povzbuzují ducha, odstraňují nedostatek soustředění
- aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci
- posilují imunitní systém a krvetvorbu
- zlepšují vzhled vlasů a posilují vazivové tkáně
- zastavují krvácení z dásní a působí proti krvácení z nosu
- podporují redukční diety