Zajímavé informace k ovoci a zelenině

Ananas

Ananas původně rostl jen v Jižní Americe.

  • ananas obsahuje mimo biotinu a vitamínu B 12 a E  všechny vitamíny a 16 různých minerálních látek a stopových prvků
  • má mimořádně vysoký obsah bromelainu – enzymu, který štěpí bílkoviny (bromelain níčí ve střevech cizopasníky, ale proniká také kůží - ananasová šťáva zesvětlí nebo i zcela odstraní pigmentové skvrny na kůži)
  • ananas obsahuje 70 – 88% vody, 8 – 18% cukrů, 0,3 – 0,8% kyselin, 0,2 – 0,5% bílkovin, 0,25% minerálních látek, asi 12mg vit. C
  • zlepšuje prokrvování
  • snižuje krevní tlak a rozpouští usazeniny v cévách
  • působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a lokální svalové křeče

Léčivé účinky ananasu:

  • podporuje metabolizmus bílkovin v těle
  • odvodňuje, odbourává otoky (hromadění tekutiny v tkáních)
  • pomáhá při střevních poruchách a průjmech
  • odstraňuje pigmentové, tzv. stařecké skvrny
  • pomáhá k redukci nadváhy

Banány

  • lehce stravitelné  
  • vhodné pro výživu dětí i pro lidi v rekonvalescenci
  • jsou bohaté na sacharidy (cukry) a proto snadno a zdravě zasytí
  • obsahují sodík a draslík důležité pro transport živin do všech buněk
  • jsou mimořádně bohaté na vitamíny A, C a vitamíny skupiny B

Léčivé účinky banánů

  • působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku
  • odstraňují otoky a pomáhají snižovat tělesnou hmotnost
  • zbavují organismus toxických látek
  • léčí zanícené žaludeční sliznice
  • snižují hladinu cholesterolu
  • posilují imunitní systém
  • pomáhají při poruchách spánku a uklidňují nervy

Borůvky

Pochází původně z Přední Asie a jsou zvlášť bohaté na karoten;

  • obsahují tanin, třísloviny, které působí proti zánětům a hojí sliznice
  • antokyan spolu s železem a vit. C příznivě ovlivňuje krvetvorbu
  • regenerují zrak a zlepšují vidění při špatných světelných podmínkách
  • látky z borůvek se rychle vstřebávají, omlazují a dávají životní energii
  • jsou „lékem” proti stresu - účinné biolátky borůvek uklidňují nervy

Léčivé účinky borůvek

  • pomáhají při průjmech a jiných střevních potížích
  • snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
  • působí preventivně proti infekcím a posilují imunitní systém
  • chrání tělesné buňky proti volným radikálům

Image 0

Grapefruity

Strom grapefruitu pochází ze Střední Ameriky;

  • obsahují velké množství léčivých a ochranných účinných látek, zejm. vitamínu C
  • jsou takřka ideální pro děti v období růstu
  • dužina je bohatá na bioflavonoidy (až 20-ti násobně zvyšují účinnost vitamínu C)
  • obsahují velké množství kyseliny listové (vitamín skupiny B nezbytný pro růst buněk)
  • hořký glykosid naringin podporuje trávení
  • enzymy povzbuzují látkovou výměnu

Léčivé účinky grapefruitů:

  • pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách, hemeroidech
  • posilují imunitní systém
  • podporují produkci hormonů
  • preventivně působí proti infekcím a nachlazení
  • čistí střeva a stabilizují střevní flóru
  • aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk
  • pomáhají k redukci nadváhy

Jablka

Pravlastí jablka je střední Asie.

  • téměř neobsahují bílkoviny a má málo sacharidů
  • obsahují mnoho vody a malé množství mastných kyselin
  • ve slupce skýtají velké bohatství vitamínů a stopových prvků
  • při růstu se tvoří vysoké množství vit. C a bioflavonoidů, které brání jeho oxidaci
  • obsahují až 30% pektinu
  • obsahují vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky jako je olovo nebo rtuť

Léčivé účinky jablek:

  • snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy (především slabé žíly)
  • mají velmi pozitivní vliv na metabolismus (látkovou výměnu) a čistí střeva
  • obsahují nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo
  • jablka jsou bohatá na draslík, který je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnosti svalů

Jahody

  • obsahují téměř 90% vody
  • jsou ideálním ovocem pro očistnou kůru
  • jsou dárcem životní síly, energie a přitom výborně chutnají
  • žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan
  • mangan je stopový prvek zasahující do celkového metabolismu - posiluje kosti a krev, vyživuje nervy a mozek
  • podporuje libido, zásobuje pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost hormonů
  • koncem zrání jahody získávají antokyany, červené barvivo bohaté na karoten
  • působí protizánětlivě a antibakteriálně a vážou jedovaté těžké kovy ve střevech
  • pomáhají proti trávícím obtížím (plynatost a průjmy)
  • jsou bohaté na kyselinu listovou (důležitá pro krvetvorbu, růst buněk), vitamín C a draslík (odvodňuje, snižuje krevní tlak)

Léčivé účinky jahod:

  • zbavují střeva jedovatých látek
  • zmírňují trávící potíže
  • posilují imunitní systém a látkovou přeměnu
  • působí krvetvorně a podporují růst buněk
  • odvodňují a snižují krevní tlak
  • posilují kosti, vlasy a kůži
  • zvyšují sexuální touhu

Mrkev

  • rané odrůdy karotky jsou kvalitnější obsahem cukrů i chutí
  • celulóza chrání živiny, proto se mrkev může pěstovat po celý rok
  • mrkev obsahuje betakaroten – provitamín vitamínu A (rekordní obsah - pomáhá při šerosleposti, světloplachosti a únavě očí)
  • jediná mrkev obsahuje stejně vit. A jako velká tableta z lékárny
  • obahuje selen (stopový prvek odvádějící z těla volné radikály)
  • obsahuje vitamíny D, E, K, éterické oleje, vlákninu, mnoho glukózy, lecitin, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt

Léčivé účinky mrkve:

  • chrání proti volným radikálům
  • posiluje sliznice v těle
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • zastavuje proces stárnutí a omlazuje podporuje růst vlasů a nehtů
  • pečuje o hezkou pleť
  • posiluje tělesnou imunitu
  • zlepšuje vidění, pomáhá při šerosleposti posiluje srdce a krevní oběh

Pomeranče

Pomerančovník pochází z teplých částí Asie a jižní Číny.

  • velmi bohaté na vitamin C
  • podporují vitalitu, duševní svěžest a štíhlost
  • aktivují žlázy
  • výborná ochrana proti chřipce
  • obsahují vitamíny skupiny B zejm. biotin (B7 pro kůži a vlasy)
  • mají velký obsah kyseliny pantothenové (pro buněčnou energii, barevnou stálost vlasů)
  • obsahují kyselinu listovou
  • zhruba 50 mg. vápníku (posiluje výstavbu zubů a kostí)
  • obsahuje mnoho hořčíku (pro srdce a činnost svalů)
  • patří k nejlepším zdrojům selenu (antioxidant k odbourávání volných radikálů)
  • i jediný pomeranč může mít velmi stimulující a energetizující účinek pro organismus
  • dužina obsahuje velké množství bioflavonoidů
  • pomeranč o váze 180 g obsahuje přibližně 70 mg a vitamínu C, což odpovídá celodenní dávce u průměrného člověka

Léčivé účinky pomerančů

  • uvádějí do chodu látkovou přeměnu v buňkách a dodávají životní energii
  • povzbuzují ducha, odstraňují nedostatek soustředění
  • aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci
  • posilují imunitní systém a krvetvorbu
  • zlepšují vzhled vlasů a posilují vazivové tkáně
  • zastavují krvácení z dásní a působí proti krvácení z nosu
  • podporují redukční diety