Jak vybírat odšťavňovač
Pokud máte čas a chuť rozhodovat se opravdu zasvěceně, přečtěte si naše doporučení. Pokud spěcháte a věříte, že se v oblasti odšťavňování skutečně vyznáme, následující algoritmus našich doporučení vás rychle dovede k cíli.
Na co se zaměřit při výběru odšťavňovače
Výběr odšťavňovače může být pro člověka, který v tomto oboru začíná, poněkud obtížný. Na trhu najdete přístroje v ceně od několika set korun až po desítky tisíc (pro komerční použití ). Je však důležité si uvědomit, že koupě odšťavňovače představuje investici nejen finanční, ale také především investici do vašeho zdraví . Ztracené zdraví později nevrátí jakákoliv částka. Naopak téměř nic vám nepomůže zlepšit své zdraví a životní styl tak, jako návyk přípravy a pití čerstvých ovocných a zeleninových šťav.
Často se nás ptáte: „Který odšťavňovač je nejlepší?”
Výběr odšťavňovače je jako výběr oblečení. Když jdete do bazénu vezmete si plavky, zatímco na lyže či do tanečních se oblečete úplně jinak. Volba přístroje je tedy spíše odpovědí na otázku „co od odšťavňovače očekávám a co s ním zamýšlím”. Důvodem jsou také různé vlastnosti odšťavňovaných surovin. Měkké ovoce potřebuje jiný přístup než tvrdá zelenina či beztvaré zelené listy nebo citrusy s hořkou kůrou. Na trhu není „dokonalý” odšťavňovač, který zvládá všechno na jedničku. Zvažte proto pozorně své potřeby, než vyberete a zaplatíte. Níže uvedené poznatky vycházejí z praktických zkušeností (uživatelů doma i v zahraničí) a snaží se co možná nejlépe napovědět.
Jaký je mezi odšťavňovači rozdíl? Nevyrábí snad všechny stejnou šťávu?
Ano i ne. Je několik faktorů, které je dobré zvážit. (Souhrn většiny parametrů a detailní srovnání najdete také v tabulce porovnání odšťavňovačů .)
- Snadná obsluha a čištění - Pokud bude odšťavňování složitý proces, jednoduše to nebudete dělat. Nebo přinejmenším ne tak často, jak byste chtěli nebo měli. Potřebujete přístroj se snadnou obsluhou a čištěním, abyste si všechnu tu práci kvůli jedné sklenici čerstvé šťávy nerozmysleli dříve než s odšťavňováním začnete. Obvykle se přístroje skládají ze 4 až 7 částí. Je důležité, jak snadno je složíte dohromady a kolik kusů musíte čistit zvlášť. Pokud používáte myčku nádobí, vyplatí se pořídit si odšťavňovač vhodný pro tento způsob mytí.
- Odolnost a trvanlivost - Dobré odšťavňovače mají dlouhou záruku. Dvouletá záruka, kterou musí dát ze zákona každý je dobrá, ale pětiletá či delší jistě o kvalitě napoví více. Mnoho levných odšťavňovačů (bez ohledu na bombastickou reklamu) má slabý motor. Musíte pak vše nakrájet na malé kousky, aby se přístroj nezavařil. Extrémem jsou produkty, které vám výrobce již v návodu nedoporučí ponechat v chodu déle než 1 minutu!!! Pokud chcete přístroj na několik týdnů, pak jděte za cenou. Nezapomeňte však, že levná hračka se vám svou krátkou životností ve finále pořádně prodraží. Jedním z prvních poznatků naší zábavné vědní disciplíny „Juicyologie” je prosté zjištění, že „špatný odšťavňovač vám nezlepší zdraví, ale připraví vás o nervy”.
- Výtěžnost - Na tomto poli se většinou vyjasní, proč se za některé přístroje platí víc. Kvalitní odšťavňovač vám připraví ze stejného množství suroviny výrazně více šťávy - až o jednu čtvrtinu. (Snadno si pak spočítáte, že levná koupě se časem opět výrazně prodraží formou „drahého odpadu”. Z každé stokoruny vynaložené za kvalitní ovoce pak se špatným odšťavňovačem 25 Kč doslova a do písmene „vyhodíte”.)
- Hlučnost - pokud si nechcete při odšťavňování připadat jako při startu tryskového letadla, vezměte v úvahu i tento parametr. Obecně lze říci, že až na výjimky s počtem otáček za minutu roste i hlučnost odšťavňovače. Někteří výrobci si ale i s tímto poradí a odšťavňovač s rychlostí Ferrari pak nemusí nutně znamenat nadměrnou hlučnost.
Způsoby extrakce čerstvých šťáv:
Odšťavňovače lze v podstatě rozdělit do tří kategorií: Odstředivkové (centrifugy), tlakové (princip šnekové šroubovice) a klasické lisy. Jde o to, jakým způsobem oddělí šťávu od vlákniny.
Odstředivkové odšťavňovače (L´Equip XL, Catler JE4010, Catler JE4011 + řada komerčních modelů) nejprve ovoce či zeleninu „nastrouhají” na diskovém struhadle a následně rozprostřou na jemné sítko. Odstředivá síla daná vysokými otáčkami separačního koše (3 až 15 tisíc otáček za minutu) se pak postará o to, aby se vaše sklenice naplnila lahodnou šťávou. Tato metoda je nejrychlejší a navíc se obvykle vyznačuje vyšší výtěžností (více šťávy ze stejného množství suroviny). Na tomto principu pracuje většina odšťavňovačů na trhu. Výhodou je možnost odšťavňování téměř jakéhokoliv druhu ovoce (včetně loupaných citrusů!) i zeleniny s určitou rezervou u zelených listů a obilnin, na které jsou určeny jiné přístroje. Odstředivé odšťavňovače mají problém ze zpracováním bobulovin a plodů s malými zrníčky jako jsou např. jahody.
Za nevýhodu bývá označována právě vysoká rychlost, která snižuje trvanlivost šťávy (rychleji oxiduje). Pokud však šťávu zkonzumujete v krátkém čase po jejím vyrobení (cca do 15 min), ztrácí tento argument opodstatnění. Vlivem vysokých otáček se také snižuje výtěžnost a dochází k určité ztrátě vitamínů a minerálů.
Rozmělňovací tlakové odšťavňovače pracují s nižšími až nízkými otáčkami rovněž ve dvou krocích. Nejprve surovinu rozmělní (rozdrtí nebo rozetřou) a následně protlačí uvolněnou šťávu přes jemné sítko. A právě tento druhý krok dělí tuto kategorii přístrojů do tří dalších podskupin. Homogenizéry (Champion) a „šnekové přístroje” s jednou (Omega 8006, Omega 8004, Oscar Neo.......) či dvěma (Green Star Elite a Angel Juicer) hřídelemi. Homogenizér (středně rychlé otáčky) navíc většinou velmi efektivně zvládá i další užitečné operace jako je výroba ovocných pyré, oříškových pomazánek či výroba domácí zmrzliny apod. (výměnou odšťavňovacího sítka za „záslepku”). Tyto přístroje lze doporučit hlavně na tvrdou zeleninu.
Odšťavňovače se šroubovitou hřídelí získávají šťávu z rozmělněných surovin jejich vylisováním pomocí jednoho šneku nebo mezi dvěma „ozubenými” válečky. Takto získaná šťáva obsahuje více vitamínů a minerálů a někdy také (chtěné či nechtěné) vlákniny. Tento typ odšťavňovačů umí navíc díky doplňkovému příslušenství vyrábět těstoviny a rovněž homogenizované potraviny. Tyto přístroje jsou vhodné na všechny suroviny - měkké ovoce, bobuloviny, tvrdou zeleninu, listovou zeleninu apod.
Posledním typem jsou skutečné ovocné a vinařské lisy (domácí i průmyslová zařízení), které se však pro běžné využití v kuchyni skutečně nehodí. Jsou vhodné pro výrobu velkého množství šťávy, případně se používají ve zdravotních institucích a sanatoriích, protože takto vylisovaná šťáva se jeví jako skutečně nejkvalitnější a neobsahuje téměř žádnou vlákninu. Na trhu existuje několik lisů, které si lze pro použití v domácnosti představit. Zřejmě nejznámějším je legendární Norwalk (pojmenovaný po svém „vynálezci” Dr. Normanu Walkerovi). Kvalita štávy je vykoupena vyšší pracností a náročností celého procesu, který často zahrnuje nutnost externího rozdrcení ovoce a zeleniny před jeho samotným vylisovaním, u přístrojů, které tuto funkci neobsahují.
Samostatnou kategorii tvoří citrusovače. Manuální (Xlever Citrus Press, Pro Citrus Juicer) či elektrické (Catler CP 8010, CitriStar) a dle způsobu extrakce buď rotační anebo lisovací. Citrusové plody se do těchto zařízení vkládají většinou rozkrojené napůl a pomocí tlaku a rotace z nich vylisujeme šťávu. Nejznámější je klasický plastový kužel s miskou na citronovou šťávu, který má doma zřejmě každý z nás. Na rozdíl od této pomůcky, obstarávají elektrické citrusovače rotační (a někdy v kombinaci i odstředivý) pohyb kužele za nás. Kromě rozdělení na komerční a domácí (dle výkonnosti a odolnosti) se dělí na přístroje ruční (přítlak poloviny citrusového plodu zajišťuje ruka) a pákové (citrus přitláčíme víkem s opačným kuželem a pákou). Citrusové ruční lisy vyžadují v závislosti na konstrukci větší či menší vynaložení síly. Pro komerční využití existují také plně automatické citrusovače, které však často „obohatí” vylisovanou šťávu štiplavým olejem z kůry citrusů. Kvalitě a druhům citrusové šťávy věnujeme samostatnou sekci.
Co se děje s vlákninou?
Kvalitní přístroje se dokáží za provozu vlákniny plynule zbavovat a umožňují tak prakticky kontinuální přípravu šťávy. Vláknina se buď odstředivou silou shromažďuje do odpadní nádoby nebo opouští šnekovitý odšťavňovač jako „výlisek”. Levná nebo málo kvalitní zařízení je naopak nutné pravidelně zastavovat a čistit, protože odšťavněné zbytky blokují přísun dalšího ovoce či zeleniny a výrazně snižují výtěžnost.
Jak na zelené šťávy?
Ideální je samozřejmě používat přístroje specializované na lisování šťávy z listové zeleniny, bylinek a obilné trávy, ale naštěstí si se zelenými šťávami dobře poradí i univerzální odšťavňovače se šroubovitou hřídelí (ruční i elektrické). Homogenizér Champion ani odstředivkové odšťavňovače nejsou pro tento účel příliš vhodné.